Hip, hip, hurra!

Het is één van de meest sfeervolle schilderijen uit de Scandinavische kunstgeschiedenis: Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen van Peder Severin Krøyer. De warmte van de zomerdag, doorgebracht met vrienden, straalt uit het met zonlicht overgoten doek.

Lees meer
Vaslav Nijinsky sterdanser van de Ballets Russes

Hij was een van de beroemdste dansers en choreografen uit de dansgeschiedenis: Vaslav Nijinsky. Hij stond bekend om zijn virtuoze sprongen en het dansen op spitzen. Dat laatste was zeer uitzonderlijk voor mannelijke dansers.

Lees meer
Marie Laurencin, Grande Dame van de avant-garde

Ze was een van de ‘Grandes Dames’ binnen de kunstenaarskring rondom Picasso; Marie Laurencin (1883-1956). De geboren Parisienne zou geschiedenis schrijven als avant-garde kunstenaar en als één van de weinige vrouwen binnen het kubisme.

Lees meer
Kerstfeest in de kunst

Ik laat u een paar prachtige voorbeelden zien van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het kerstfeest.

Lees meer
De zwarte kat van Willette

Willette gaf zijn schilderij de titel Une paire d’amis, wat het tafereel een gevoel van kameraadschap tussen mens en dier geeft. Was het kunstwerk inderdaad een teken van de liefde voor een huisdier of had Willette misschien andere bedoelingen?

Lees meer
Mijn favoriete kunstwerk

Mijn favoriete kunstwerk? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is Au Moulin Rouge (1892-1895) van Henri de Toulouse-Lautrec.

Lees meer
Poffertjes à l'Américaine

Het was een warme zomerdag in het Arnhemse Openluchtmuseum. Zo'n dag waarop de lucht vervuld is van de meest heerlijke zoete geuren en in navolging daarvan de gonzende insecten.

Lees meer