Start april 2025

Erop uit! Uitstapjes en reizen door de ogen van kunstenaars

In de laatste cursus van dit seizoen trekken we in de voetsporen van vele kunstenaars erop uit. In de negentiende, twintigste en eenentwintigste eeuw lieten en laten kunstenaars zich graag inspireren door de verschillende vormen van vrijetijdsbesteding. Met de toenemende welvaart, nam ook de gewoonte toe om er in de vrije tijd op uit te trekken.  In de negentiende eeuw ontdekte men de charme en gezondheidsvoordelen van het strand. Maar ook langs rivieren en meren werden watersporten zoals roeien en zwemmen steeds populairder.

Boodschappen doen veranderde in de negentiende eeuw van een noodzakelijke taak naar het ontspannen flaneren en winkelen in de stad. Zeker met de opkomst van (elektrisch) verlichte etalages leverde dit een geheel nieuwe inspiratiebron op voor kunstenaars zoals Breitner en Isaac Israels.

De dierentuin werd met name in de negentiende eeuw een park van lering en vermaak voor jong en oud en zowel de dieren als de bezoekers werden met graagte door kunstenaars zoals Max Liebermann op het doek vereeuwigd.

Eén van de favoriete zomerse activiteiten is nog altijd ‘een terrasje pakken.’ Ook dit kwam op in de negentiende eeuw en werd met name in de twintigste eeuw zeer populair. De geschiedenis van het Picknicken gaat zelfs al terug tot de zeventiende eeuw maar werd pas twee eeuwen later veelvuldig geschilderd door onder andere Claude Monet.

Bekijk in vier lessen deze sprankelende vrijetijdsbestedingen door de ogen van de kunstenaars uit de negentiende, twintigste en eenentwintigste eeuw en kom zelf alvast in zomerse sferen.  Afbeelding:

Max Liebermann, Münchner Biergarten,1884


Prijs: € 78,- voor 4 lessen van 1,5 uur


Locatie, datum en tijd:

Bussum, Palmpit, Koekoeklaan 3: maandag 14 en 28 april + 12 en 19 mei van 14:15-15:45 uur

Hilversum, St. Joseph: Minckelersstraat 71: donderdag 17 en 24 april + 1 en 8 mei 15:30 - 17:00 uur

Naarden: zaterdag 3, 10, 17 en 24 mei van 10:30 - 12:00 uur

Online (live via ZOOM): donderdag 17 en 24 april + 1 en 8 mei van 19:30 -21:00 uur. De opname van deze les blijft vier weken on demand beschikbaar

Wilt u de cursus online volgen, vul dan bij "Locatie cursus" de tekst "online" in.

Aanmeldformulier

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.