Breitner en Israels

Lezing naar aanleiding van de expositie in het Kunstmuseum in Den haag.

Vanaf 01 februari is in het Kunstmuseum Den Haag (voorheen het Gemeentemuseum) de tentoonstelling Breitner en Israels: vriendschap en rivaliteit te zien.

Ze behoorden tot de grote kunstenaars van de laat negentiende eeuw. Ze bewonderden, inspireerden en beneden elkaar en doorliepen soortgelijke ontwikkelingen in hun leven. Beide kunstenaars volgden hun officiële kunstopleiding in Den Haag waar Breitner enigszins jaloers was op zijn acht jaar jongere collega Israels, zoon van de beroemde kunstenaar Jozef Israëls en daarmee de nieuwe grote belofte in de kunstwereld.

Beide kunstenaars verhuisden kort na elkaar naar Amsterdam waar Breitner zich al snel specialiseert in los geschilderde scènes van het moderne stadsleven terwijl Israels nog steeds zoekende is naar een eigen stijl. De rollen lijken in deze periode omgedraaid te zijn en nu is het Israels die Breitner benijdt. De spanningen tussen beide kunstenaars lopen zo sterk op dat zij gedurende een periode van bijna tien jaar door een ruzie uit elkaar gedreven werden. Toch bleven zij ook wedijveren en elkaar inspireren.  In de lezing neemt kunsthistorica Diana Kostman u mee langs leven en werk van beide kunstenaars en zal ingaan op de overeenkomsten en verschillen.


Locatie, datum en tijd:


  • Laren, Volksuniversiteit, woensdag 08  april 19.30 - 21.30 uur GEANNULEERD IVM Corona-crisis

Isaac Israels, De koffiepiksters, c 1893, & George Hendrik Breitner, De waspit, c1893 Kunstmuseum