Artelicious-lezingen

Waar kunst het culinaire ontmoet

Diana Kostman en boek- en kunsthistoricus IJsbrand van Dijk hebben een reeks succesvolle lezingen verzorgd voor een breed publiek waarin de weinig belichte culinaire kant van beroemde kunstenaars voor het voetlicht traden. In 2016 begon Artelicious meteen succesvol met  ‘La Cuisine de monsieur Momo, célibataire.' Dit levenslustige kookboek, werd samengesteld door Maurice Joyant ter nagedachtenis aan zijn goede vriend Henri de Toulouse-Lautrec.

Andere onderwerpen waren onder meer Pieter Bruegel de Oude en de laat-middeleeuwse keuken, De Parijse soirees van Gertrude Stein en de invloed van de groene fee (absint) op Vincent van Gogh. 


Het palet en de keuken van Georgia O'Keeffe

Begin september keert Artelicious terug met de langverwachte tiende editie. Deze zal geheel in het teken staan van één van de vrouwelijke pioniers van de Amerikaanse moderne kunst, Georgia O'Keeffe (1887-1986). Haar zoektocht naar de grenzen van figuratie en abstractie, leverde haar de bijnaam "Moeder van het Amerikaanse modernisme" op.

Velen kennen O'Keeffe vooral als de schilder van uitvergrote close-ups van sensuele bloemen of vanwege haar schilderijen geïnspireerd op het ruige landschap van New Mexico, de Amerikaanse staat waaraan zij haar hart verloor.

Minder bekend is de voorliefde die Georgia had voor een gezonde levensstijl en de rol die haar zelfgekozen keukenrecepten daarin speelden. Ook in dit opzicht kan zij een pionier worden genoemd. De grote liefde voor de natuur, die in haar kunst één van de belangrijkste inspiratiebronnen was, leidde er ook toe dat de kunstenaar haar eigen groenten, kruiden en fruit kweekte en in harmonie met de natuur leefde.

Naast haar kunstwerken liet zij ook talloze handgeschreven recepten na. Opvallend detail, ondanks haar fascinatie voor gezonde gerechten, bevond zich hieronder ook een zeer groot aantal recepten voor zoete lekkernijen.

Tijdens deze middag vertelt Diana over het leven en werk van Georgia O'Keeffe en IJsbrand zal dieper ingaan op welke rol voeding innam in de levensfilosofie van deze intrigerende kunstenaar.

De middag wordt afgesloten met een smakelijke (vegetarische) proeverij van kleine gerechten.


Prijs: €24,95 p.p.Data:

Zaterdag 3 september 2022 14:30-16:30 uur (VOLGEBOEKT-aanmelden voor deze datum is niet meer mogelijk)


Zaterdag 10 september 2022 14:30-16:30 uur (VOLGEBOEKT-aanmelden is niet meer mogelijk)


Adres: Bloemstraat 27, HilversumAanmelden:

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de  Privacyverklaring.


De voorgaande Artelicious themamiddagen en -avonden stonden in het teken van de volgende onderwerpen:

 • Michelangelo en Scappi De kunstenaar en de kok aan het hof van de paus.
 • Dinner with Jackson and Lee

 • Claude Monet:  Schilder en fijnproever.


 • Een surrealistisch diner bij Salvador en Gala Dalí.


 • Vincent van Gogh en La Fée Verte (de geschiedenis van absint)


 • Een Parijse soiree met Pablo Picasso en Gertrude Stein


 • Frida's Fiestas (Frida Kahlo en de Mexicaanse keuken)


 • De keuken van Pieter Bruegel (De Zuid-Nederlandse keuken uit de zestiende eeuw)


 • Artelicious de Première:  Een kunstzinnige en culinaire avond met kunstenaar en cuisinier Henri de Toulouse-Lautrec (november 2016)NIEUW Artelicious on the road

Wilt u voor een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid een Artelicious themamiddag of avond bij u thuis of op en andere locatie organiseren? Dat kan! In overleg verzorgen wij een kunsthistorische en culinair historische lezing met afsluitend een proeverij. U kunt kiezen uit vijf thema's:

 • De keuken van Pieter Bruegel
 • Michelangelo en Scappi De kunstenaar en de kok aan het hof van de paus.
 • Vincent van Gogh en la Fée Verte
 • Een artistiek en culinair festijn met Henri de Toulouse-Lautrec
 • Frida's Fiestas
Een Artelicious op maat is te boeken vanaf € 500.