In 2006 heb ik Artemis Omnibus opgericht. Dit is een zelfstandig bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. Twee jaar eerder studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de Pop Art.

Mijn interessegebied omvat echter een groot deel van de westerse kunstgeschiedenis, met een extra voorliefde voor de laat negentiende eeuw.

Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen en perioden.

Samen met mijn man IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus,  organiseer ik sinds vijf jaar kunst en culinaire thema-avonden onder de naam Artelicious.  Hiernaast schrijf ik teksten voor kunstenaars en musea en ben ik gastconservator van de tentoonstelling "Als water spreken kon" die in 2021 in het Huizer Museum georganiseerd wordt.

Tevens bekleed ik de functie van secretaris van de landelijke kunstenaarsvereniging AKKV en ben ik vanuit mijn positie in de kunstcommissie Blaricum voorzitter van BEL-Art.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea in binnen- en buitenland. Mijn favoriete musea zijn (onder meer) het Van Goghmuseum in Amsterdam, het Kunstmuseum in Den Haag, het Musée de Montmartre en Palais  de Tokyo in Parijs, het Londense Tate Modern en het Munch Museet in Oslo.

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Pop Art maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse-Lautrec is groter dan u zou verwachten. Warhol zag Toulouse–Lautrec als een zeer belangrijke inspiratiebron. Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.

Ik zie u graag bij een cursus, lezing of rondleiding!


Diana Kostman
.