Start september 2024

Geheimen van het museum II


Na de eerste reeks Geheimen van het museum die met groot enthousiasme ontvangen werd, is het dit seizoen tijd voor een vervolg. In deze reeks van vijf colleges staan nieuwe boeiende verhalen over de wereld van de kunsten en de musea centraal en zullen actuele thema’s uit de kunstwereld de revue passeren.

“Kunstwerk per ongeluk overgeschilderd in Haarlems museum.” U heeft een dergelijk bericht vast wel eens in de krant gelezen. Dat kan toch niet waar zijn? Maar het gebeurde toch! Het is één van de vele voorbeelden van wat er mis kan gaan tijdens een tentoonstelling. Een overijverige schoonmaker poetst iets te enthousiast een kunstwerk weg, een bezoeker loopt achteloos door een installatie en richt daarbij voor duizenden euro’s aan schade aan, of een activist plakt zich vastbesloten vast aan een beroemd kunstwerk.

Op 26 januari 2018 haalde de Manchester Art Gallery het schilderij Hylas and the Nymphs (1896) van J.W. Waterhouse van de wand, naar verluid omdat het werk niet meer passend was in het #MeToo-tijdperk. Bezoekers van het museum werden uitgenodigd om op post-its te reageren op deze daad. De reacties waren verpletterend. Het bleek hier echter niet te gaan om een nieuw museumbeleid maar om een conceptueel kunstwerk van kunstenaar Sonia Boyce. Hoe kwam zij op dit idee?

In 1969 groef kunstenaar Jan Dibbets met een spa eigenhandig de vier hoeken van het Stedelijk Museum uit en legde zo de fundamenten van het museum bloot. Wat wilde hij hiermee vertellen over de kunstwereld? 

Verder terug in de tijd kende Frankrijk Vivant Denon, de roemruchte kunstverzamelaar in dienst van Napoleon die door Europa trok om alles van kunsthistorische waarde te laten verschepen naar het nieuwe Musée Napoleon, nu bekend onder de naam Musée du Louvre. Uiteraard waren de landen van herkomst minder te spreken over deze markante Fransman die nog altijd de naamgever van één van de vleugels van het Louvre is.

Wanneer we een museum bezoeken, verwachten we dat de tentoongestelde werken mooi uitgelicht en op ooghoogte hangen maar wist u ook dat we deze manier van presenteren te danken hebben aan Paul Durand-Ruel? Hij was één van de vele kunsthandelaren die een onmisbaar stempel op de museale wereld zou drukken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van toonaangevende galeriehouders, ludieke museumacties, kunstroof en vandalisme die voorbij komen in de vijfdelige collegereeks Geheimen van het museum II.

Benieuwd wat we per les gaan bespreken?  Dit zijn de onderwerpen:

Les 1: Actie en reactie in het museum

Les 2: Vandalisme (bewust en onbewust)

Les 3: Ludieke kunst

Les 4: Roofkunst

Les 5: Markante kunsthandelaren


U hoeft de eerste reeks van deze cursus niet gevolgd te hebben om te kunnen instromen.


Afbeelding:  J.W. Waterhouse, Hylas and the Nymphs, 1896, Manchester Art Gallery

Prijs: € 97,50 voor 5 lessen


Bussum, Palmpit, Koekoeklaan 3: maandag 23 en 30 september+ 7, 14 en 21 oktober van 14:15-15:45 uur

Online via Zoom: maandag 23 en 30 september+ 7, 21 en 28 oktober van 19:30-21:00 uur. De opname van deze les blijft vier weken on demand beschikbaar.

Hilversum: St. Joseph, Minckelersstraat 71: donderdag 26 september+ 3, 10, 17 en 24 oktober van 15:30-17:00 uur

Baarn, Theater de Speeldoos: Rembrandtlaan 35: donderdag 26 september+ 3, 10, 17 en 24 oktober van 20:00-21:30 uur

Naarden, De Plataan (de bibliotheek), Majoor Kampsstraat 3 : zaterdag 28 september+ 5,12,19 en 26 oktober 10:30- 12:00 uur

Indien u wilt inschrijven voor de online / on demand cursus vult u bij locatie "online" in.

Aanmeldformulier

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.