Een reusachtige teddybeer

Een reusachtige teddybeer

 

Wie momenteel over de Stadionweg in Amsterdam-Zuid wandelt of rijdt, ziet ter hoogte van de kruising met de Minervalaan op het Minervaplein een reusachtige teddybeer in het gras liggen. De eerste gedachte die door je hoofd schiet, is dat hier een reuzenkind zijn of haar favoriete speelgoed heeft achtergelaten en zo direct terugkomt om weer met de beer te spelen. Of misschien denk je weer even met een glimlach terug aan het favoriete knuffelbeest uit je eigen jeugd, die in jouw kleine kinderogen misschien ook wel enorm leek.

The Bear logeert nog tot en met 24 september in Amsterdam en maakt deel uit van de beeldenroute ARTZUID. Hij is het geesteskind van de Poolse Anna Mrzyglod, een kunstenares gespecialiseerd in het creëren van houten beelden, die deze keer een uitstapje heeft gemaakt naar het werken met onder meer polystyreen.

Op het eerste gezicht lijkt Mrzyglods beer een luchthartig exponent te zijn van de neo-popart. Een vrolijk beeld zonder een diepere betekenis, vooral bedoeld om ons even te laten glimlachen. Maar de kunstenares heeft met haar The Bear  wel degelijk een statement willen maken. Voor haar is de surrealistisch grote teddybeer een monument voor diegenen die in hun jeugd niet de warmte en de nabijheid hebben gehad die zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Zij hoopt dat haar beer troost kan bieden en gevoelens van empathie zal aanwakkeren.

Hopelijk zal de beer vooral veel herinneringen oproepen aan een gelukkige jeugd maar voor wie een grote knuffel nodig heeft… je weet nu waar deze te vinden is.

 

Anna Mrzyglod, The Bear, 2022