Hip, hip, hurra!

Het is één van de meest sfeervolle schilderijen uit de Scandinavische kunstgeschiedenis: Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen (Hiep hiep hoera! Kunstenaarsfeest op Skagen) van Peder Severin Krøyer. De warmte van de zomerdag, doorgebracht met vrienden, straalt uit het met zonlicht overgoten doek en als toeschouwer krijg je het gevoel dat je deel uitmaakt van deze feestelijke bijeenkomst en van harte welkom bent.

Krøyer werd in 1851 geboren in Noorwegen en volgde zijn opleiding in Denemarken aan de Koninklijke Academie in Kopenhagen. Na zijn studie volgden diverse Europese reizen, onder meer naar Parijs waar de jonge Krøyer in aanraking kwam met het impressionisme, een stroming die zijn stijl sterk zou beïnvloeden. Terug in Denemarken vestigt hij zich (in de zomermaanden) in Skagen waar op dat moment al diverse Scandinavische kunstenaars werkzaam zijn. In navolging van Martinus Rørbye die al in 1833 naar het afgelegen vissersdorp getrokken was, verruilden in de jaren zeventig van de negentiende eeuw vele kunstenaars in de zomers het stadsleven voor een leven in de vrije natuur aan de kust. Deze Skagenschilders werden aangetrokken door het uitzonderlijke licht in dit meest noordelijk gelegen deel van Denemarken waar de Noordzee en de Oostzee samenkomen. Schilderden zij aanvankelijk nog in een anti-academische realistische stijl, met de komst van Krøyer en de ideeën die hij in Parijs had opgedaan, ontwikkelden de Skagenschilders zich meer in de richting van het impressionisme.

Hipp_hipp_hurra_Konstnrsfest_p_Skagen_-_Peder_Severin_Kryerjpg

De fine fleur van deze kunstenaarsgroep is te zien op het schilderij van Krøyer. Het afgebeelde kunstenaarsfeest vindt plaats in de tuin van kunstenaarsechtpaar Michael en Anna Ancher. Een toepasselijke setting want het was in de jaren zeventig Michael Ancher geweest die Skagen herontdekte.

De gastvrouw, Anna Ancher, is rechts op de voorgrond van het schilderij weergegeven terwijl zij haar dochtertje Helga naar zich toetrekt. Links is Martha Johansen te zien. De staande mannen achter de tafel vormen de kerngroep van de Skagenschilders: Viggo Johansen, Christian Krohg en Krøyer zelf, naast hem staat Degn Brøndum, eigenaar van het beroemde hotel Brøndum. In dit hotel verbleven veel van de Skagenschilders. Michael Ancher, Oscar Björck, Thorvald Niss en Helene Christensen maken de groep compleet.

Hoewel het schilderij er uitziet als een spontane momentopname, heeft Krøyer jarenlang hieraan gewerkt. Hij baseerde de compositie op een foto, in 1884 genomen door de Duitse kunstenaar Fritz Stoltenberg. Desalniettemin liet de kunstenaar alle afgebeelde personen afzonderlijk poseren voor zijn schilderij dat hij in de periode 1887-1888 daadwerkelijk schilderde.

Voor velen staat het schilderij symbool voor de warme hechte vriendschappen binnen de Skagengroep. Krøyer wist deze idylle feilloos op het doek te vangen. Helaas bleef het wel bij een idylle want enkele jaren later was de groep geheel uit elkaar gevallen.

 

Peder Severin Krøyer , “Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen” 1887-1888, Göteborgs konstmuseum, Göteborg