Bruisend Montmartre, de kunstenaarswijk van Parijs

Toen Vincent van Gogh in 1886 in Parijs kwam te wonen bij zijn broer Theo, kon hij geen betere kunstzinnige plek bedenken. De wijk waarin hij namelijk terecht was gekomen, was het levenslustige Montmartre. Een buurt aan de voet van de imposante uit witte steen opgetrokken Sacré Coeur, die verschillende creatieve bohemiens thuis noemden.

Een van de meest opvallende kunstenaars waar Van Gogh contact mee kreeg en hij al gauw een vriend mocht noemen, was de uit het Zuid-Franse Albi afkomstige Henri de Toulouse-Lautrec. De adellijke Lautrec was weliswaar klein van gestalte maar wist door zijn joie de vivre de weg te vinden in het ruige Montmartre waar de lokale straatrovers, apaches genaamd, na het vallen van de schemering, heer en meester waren rondom Place Pigalle.

In 1889 werd aan de Boulevard de Clichy het cabaret-theater de Moulin Rouge geopend vol spektakel van dans, zang en circus waar Henri al snel vaste gast was. Hij maakte daar kennis met grote namen als La Goulue, de belangrijkste danseres van de Cancan, met danser Valentin le Dessosé en de vrouwelijke clown Cha-U-Kao.

Het circus met al zijn optredens had sowieso aantrekkingskracht op Toulouse-Lautrec en hij maakte hierop geïnspireerd een aantal prachtige kunstwerken. Enkele jaren later zou het circus ook de toen nog zeer jonge Pablo Picasso betoveren en de inspiratie vormen voor zijn bekende Saltimbanques.

Tijdens deze lezing zal ik ingaan op de vele culturele aspecten van deze prachtige wijk die zoveel beeldend kunstenaars, musici, variétéartiesten en literatoren van naam heeft voortgebracht. Aspecten die worden uitgelicht zijn onder meer de oorsprong en ontwikkeling als stadsdeel van Parijs vanaf 1860, de vele uitgaansgelegenheden zoals de Chat Noir, de Lapin Agile en de Moulin de la Galette en treedt een groot aantal kunstenaars voor het voetlicht uit de periode 1860-1910, waaronder Auguste Renoir, Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo, Erik Satie, Amadeo Modigliani en de Nederlander Kees van Dongen.Donderdag 18 maart 15.00 - 17.00 uur via Zoom.

Prijs: € 17,50

Wanneer u zowel de eerste lezing "Bruisend Montmartre de kunstenaarswijk van Parijs" (18 maart) als de tweede lezing van deze maand "Picasso en de kunstenaars van Montparnasse" (25 maart) wilt volgen, betaalt u slechts € 29,95  voor beide lezingen. Als u voor beide lezingen wilt inschrijven, kunt u dit aangeven op onderstaand formulier onder 'opmerkingen'.

Na uw aanmelding stuur ik u de factuur voor de lezing. Na betaling ontvangt u van mij de link naar de online lezing.  Na afloop kunt u de lezing nog een week terugkijken.Aanmeldingsformulier lezing