Vaslav Nijinsky sterdanser van de Ballets Russes

Hij was een van de beroemdste dansers en choreografen uit de dansgeschiedenis: Vaslav Nijinsky. Tot op de dag van vandaag is er onduidelijkheid over zijn geboortedatum. 17 december 1889 wordt genoemd maar minstens zo vaak ook de datum 12 maart, gekoppeld aan 1888, 18889 of 1890.

 Nijinskyjpg

Vaslav Nijinsky, a ballet dancer, in a scene from Gìsèle'. Reproduction of a photograph by Roosen, 1934. Credit: Wellcome Collection. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)


Hij groeide op in een echt balletgezin. Zijn beide ouders waren danser van beroep, evenals zijn broer en zus. De drie Nijinsky-kinderen volgden hun dansopleiding aan de zeer prestigieuze school van het Mariinski-Ballet van Sint-Petersburg. Al op slechts achttienjarige leeftijd danste Vaslav hoofdrollen bij dit hofballet. Hij stond bekend om zijn virtuoze sprongen en het dansen op spitzen. Dat laatste was zeer uitzonderlijk voor mannelijke dansers.

In 1909 ontmoette hij de in Parijs werkzame Sergej Djagilev (Diaghilev), oprichter van het avant-garde dansgezelschap de Ballets Russes. Al snel ontstond een liefdesrelatie tussen beiden en nam Djagilev Nijinsky op in het balletgezelschap. Vanaf 1912 volgde Nijinki Michel Fokine op als choreograaf van de Ballets Russes. Tijdens een tournee naar Zuid-Amerika in 1913 ontmoette hij de Hongaarse gravin Romola Pulszky met wie hij al snel trouwde. Toen Djagilev hoorde over dit gesloten huwelijk, heeft hij uit woede Nijinsky ontslagen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog keerde Nijinsky terug naar het gezelschap en tourde door de Verenigde Staten. Zijn psychische gesteldheid begon hem echter steeds meer parten te spelen en uiteindelijk eindigde zijn carrière in 1919. Hij stierf 31 jaar later en hij ligt (tegenwoordig) begraven op het Cimetière de Montmartre.
WP_20180724_15_44_05_Projpg
Graf Nijinsky eigen foto