Musée de Montmartre: een onbekende parel in Parijs
Een week na mijn 16e verjaardag ging ik voor het eerst naar Parijs, op werkweek met klas 4 van de HAVO. Ik herinner mij nog goed de eerste glimp die ik van de lichtstad opvatte. Na zes uur hobbelen in een touringcar riep de lerares Frans enthousiast: "Kijk daar! Die witte kerk op de heuvel. Dat is Parijs." Zo werd voor mij de Sacré Coeur en niet de Eiffeltoren het symbool van Parijs. Nog diezelfde avond zag ik de witte kerk van dichtbij en werd ik verliefd op de buurt waarin deze ligt: Montmartre. Een wijk die tegenwoordig vooral een toeristisch karakter heeft maar die in de laat 19e en vroeg 20e eeuw een bolwerk was van kunstenaars en cabarets. De sfeer van dat Montmartre herleeft in één van mijn favoriete musea in Parijs: het Musée de Montmartre. Dit relatief onbekende museum is wat mij betreft echt een pareltje. Op een steenworp afstand van het door toeristen bevolkte Place du Tertre ligt de rustige straat Rue Cortot. Daar is op nummer 12 het museum te vinden dat gevestigd is in meerdere panden die de voormalige tuin van Renoir omringen. In deze tuin vond de bekende impressionist in 1876 zijn inspiratie voor het schilderij La balançoire (De Schommel). Je kunt je hier zelfs even het schildersmodel Jeanne voelen door plaats te nemen op de gereconstrueerde schommel.Vanuit de tuin heb je ook een prachtig uitzicht op de beroemde achterburen: het cabaret-café Au Lapin Agile en de wijngaard van Montmartre.
In het museum zelf wordt de geschiedenis verteld van de wijk en dan vooral de geschiedenis vanaf 1860 toen het voormalige dorp, bekend om zijn molens en kalksteengroeve werd toegevoegd aan Parijs. Vanaf dat moment begon het karakter van la Butte Montmartre te veranderen en werd het aan het einde van de 19e eeuw een echte kunstenaarswijk die velen heeft geïnspireerd. Bekende kunstenaars die in de wijk woonden, waren onder meer Henri de Toulouse - Lautrec, Vincent van Gogh, Edvard Munch, Amedeo Modigliani en Pablo Picasso. Zij werden onder meer aangetrokken door de vele cabarets en cafés die in en nabij Montmartre te vinden waren, vooral in het meer zuidelijke deel van de wijk in de richting van Place Pigalle en de Boulevard de Clichy waar in 1889 de Moulin Rouge geopend werd. Ook het beroemde café Le Chat Noir was in deze omgeving te vinden. In het museum wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van deze uitgaansgelegenheden. De originele affiches van de Chat Noir (o.a. door Steinlen) en de Moulin Rouge (o.a. door Toulouse- Lautrec) zijn te zien maar ook foto's van de sterren uit de begindagen van de Moulin Rouge zoals Louise Weber, die onder haar artiestennaam La Goulue furore maakte met de cancan.
Het meest bijzondere aan het museum is echter de gereconstrueerde woon- en werkruimte van Suzanne Valadon en haar zoon Maurice Utrillo. Deze kunstenares is in Nederland niet bij een heel breed publiek bekend maar dat maakt haar zeker niet minder interessant. Zij begon haar loopbaan in de kunsten als schildersmodel en is onder andere te zien op schilderijen van Renoir en Puvis de Chavannes. Met deze kunstenaars had zij ook kortstondige relaties, evenals met de componist Satie. Valadon wilde echter meer dan alleen model zijn en aangemoedigd door onder meer Toulouse- Lautrec begon zij zelf ook te schilderen. Haar atelier is in het Musée de Montmartre gereconstrueerd en wanneer je de deur naar het atelier opent, stap je meer dan 100 jaar terug de tijd in. Omdat het museum nog niet door het grote publiek ontdekt is, kun je hier perfect mijmeren over het oude Montmartre. Een perfect rustpunt om daarna vol nieuwe energie Parijs weer verder te ontdekken.