Mijn favoriete kunstwerk

Mijn favoriete kunstwerk? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is Au Moulin Rouge (1892-1895) van Henri de Toulouse-Lautrec. Dit schilderij bevindt zich in de collectie van het Art Institute of Chicago maar keerde eind 2019 voor korte tijd terug naar “huis” in Parijs, waar het te zien was op de grote overzichtstentoonstelling van Toulouse-Lautrec. Daar zag ik het werk voor het eerst in werkelijkheid en ik heb als betoverd er ruim een half uur voor gestaan.

Enerzijds mysterieus door het groene licht dat op het gezicht van May Milton valt, anderzijds levendig door het onderwerp, is het schilderij voor mij tekenend voor het Parijs van het Fin de Siècle waar levenslust en onzekerheid hand in hand gingen. Dit geldt ook voor de kunstenaar zelf. De Toulouse-Lautrec wist als geen ander de joie de vivre van met name het uitgaansleven uit te beelden terwijl zijn eigen gezondheid sterk te wensen overliet. Het verbeelden van de bruisende nachten, deed hem zijn eigen pijn vergeten en laat zien dat kunst een troostrijk panacee kan zijn.

Deze blog verscheen eerder in het kader van de actie "Mijn favoriete kunstwerk" op de facebookpagina van ARTZUID.