De Parels van Parijs

Een vraag die mij vaak door cursisten wordt gesteld, is: “Ik ga binnenkort naar Parijs (of Londen, Rome, Berlijn enzovoorts) en welke musea mag ik niet missen?” Daarom in deze vakantieperiode een speciale blog met mijn museumtips voor Parijs.

Bij een eerste bezoek aan de Lichtstad hoort uiteraard een bezoek aan het Louvre maar ik kan mij voorstellen dat alleen al de enorme rij wachtenden voor dit wereldberoemde museum een reden is om op zoek te gaan naar rustigere alternatieven. Dat er onder deze minder bekende musea ook absolute parels te vinden zijn, kan ik inmiddels volmondig beamen.

Zelf ben ik een groot liefhebber van de moderne kunst dus een bezoek aan Centre Pompidou staat meestal wel op het programma tijdens een bezoek aan Parijs. Minder bekend maar minstens zo interessant is het Musée d'Art Moderne de la ville de Paris. Ook hier zijn alle grote namen van de kunsthoofdstad uit de 20e eeuw vertegenwoordigd, zoals Picasso, Matisse en Delaunay. De vaste collectie is gratis te bezoeken, voor tentoonstellingen geldt wel een entreeprijs. Let op, in 2019 wordt het museum verbouwd. Het is wel toegankelijk maar een aantal zalen is gesloten.  

Eveneens op het gebied van moderne kunst is ook de Fondation Louis Vuitton een aanrader. Gelegen in het Bois de Boulogne, is het prima te combineren met een bezoek aan het park en alleen al de architectuur van Frank Gehry is spectaculair. Let wel op dat bij sommige tentoonstellingen de wachttijd zonder reservering behoorlijk op kan lopen. Afgelopen januari heb ik twee uur buiten in de rij gestaan voor een tentoonstelling van Basquiat, die het wachten overigens meer dan waard bleek te zijn.

Bent u in wereldkunst geïnteresseerd, dan moet u naar het Musée du quai Branly- Jacques Chirac. Ook dit is een prachtig modern gebouw ontworpen door Jean Nouvel met een grote collectie etnografische kunst van meer dan 300.000 kunstwerken waarvan er circa 3500 op zaal te zien zijn.

In het verlengde hiervan is ook Choco Story Paris erg leuk. Laat u niet afleiden door de schreeuwerige reclame hiervoor want het Museum zelf heeft een leuke collectie over de geschiedenis van de chocolade, zowel vanuit het Maya perspectief als vanuit de westerse geschiedenis.

Meer geïnteresseerd in de sfeer van de negentiende eeuw? Ga dan zeker naar het Musée de Montmartre waar het gereconstrueerde atelier van Suzanne Valadon te bezoeken is, naast een kunstcollectie in het teken van kunstenaarswijk Montmartre met kunstwerken van onder meer Toulouse-Lautrec en Utrillo.

Ook het Musée de la Vie Romantique, het voormalige woonhuis van Ary Scheffer, de meester uit Dordrecht, ademt de sfeer van de negentiende eeuw uit. Dit geldt ook voor het op een steenworp afstand hiervan gelegen Musée Gustave Moreau waar het atelier van deze meester te bezoeken is. Aansluitend eten in de sfeer van de laat negentiende eeuw, ga dan naar Bouillon Chartier. Een beetje toeristisch maar wel leuk en niet zo duur. Ga vroeg want dan is het nog rustig.

Bijna sprookjesachtig is het voormalige stadspaleis Jacquemart-André waar de privécollectie van Édouard André en zijn echtgenote Nélie Jacquemart te zien is. Zij verzamelden in de laat 19e eeuw een indrukwekkende collectie kunst van onder meer oude Italiaanse meesters. Wanneer er geen tijdelijke tentoonstellingen zijn, is het museum een oase van rust en schoonheid.

jacquemart Andre 2jpg Musée Jacquemart-André

Wilt u ook een dagje buiten Parijs doorbrengen? Neem dan vanaf Gare du Nord de directe trein naar Auvers-sur-Oise waar Maison Van Gogh te bezoeken is, de herberg waar Vincent van Gogh zijn laatste dagen doorbracht. Even verderop, achter de kerk die Van Gogh vereeuwigde en met uitzicht op de beroemde eveneens door de meester op doek vastgelegde korenvelden, is ook zijn graf te vinden. Heeft u zin in een wandeling? Loop dan zeker naar het voormalige woonhuis van Dr. Gachet, dat gratis te bezoeken is. Hier lijkt de tijd sinds Van Gogh te hebben stilgestaan.

Voor meer informatie over Choco Story Paris, Musée de Montmartre en Auvers-sur-Oise verwijs ik u graag naar de eerdere blogs die ik daarover schreef.


Omslagfoto: Het gereconstrueerde atelier van Suzanne Valadon in het Musée de Montmartre.