Choco-Story Paris: het lekkerste museum van Parijs

In mijn vorige blog schreef ik over mijn favoriete museum in Parijs: Musée de Montmartre. Recentelijk is aan mijn favorietenlijstje een tweede pareltje toegevoegd: Choco-Story: Le musée gourmand du chocolat, de naam zegt het al, het chocolademuseum. Nu zijn er in mijn leven een aantal grote liefdes en feit is dat naast mijn geliefde en familie zowel chocolade als musea hoog scoren dus toen ik in het folderrek van ons Parijse hotel een brochure zag van dit museum was mijn interesse direct gewekt. Extra voordeel was dat het museum, gelegen aan de Boulevard Bonne Nouvelle, op loopafstand was van ons hotel nabij de Place de la République.

De eerste indruk van het museum was meteen goed. Het bleek aanzienlijk groter dan verwacht met een collectie verspreid over twee verdiepingen. De gehele geschiedenis van de chocola wordt er uitgediept, vanaf het vroege begin bij de Maya's tot en met ontwerpen van hedendaagse chocolatiers.

20170726_113223jpg

Vlak voordat we naar Parijs vertrokken hadden we de vroege geschiedenis van de chocolade grondig bestudeerd ter voorbereiding van de themabijeenkomst Artelicious: Frida's Fiestas, waarin door IJsbrand uitgebreid werd ingegaan op de invloed van cacao op de ontwikkeling van de Mexicaanse keuken. Het was een feest van herkenning de (replica's van) beelden van de cacao-goden te zien en de kommen waaruit de Maya's en later de Azteken hun chocoladedranken dronken. Van chocola in vaste vorm was geen sprake. Wat het bezoek overigens nog feestelijker maakte, was dat er onbeperkt van de verschillende smaken chocola geproefd mocht worden. Zo smaakte de Azteekse variant vooral heel bitter met een vleugje peper en de latere Spaanse variant aanzienlijk zoeter door de toevoeging van onder meer veel suiker.

Het waren in de zestiende eeuw de Spaanse veroveraars van Mexico die de cacao naar Europa brachten waar de chocoladedrank vanwege de kostbaarheid en exclusiviteit een lekkernij voor de elite werd. De met name adellijke dames dronken hun chocoladedrank het liefst uit speciaal daarvoor vervaardigde en eveneens kostbare serviezen. Ook van deze serviezen zijn prachtige voorbeelden in het museum te vinden.

De chocoladedrank was niet alleen een lekkernij maar werd ook als een afrodisiacum gezien en werd in die hoedanigheid veelvuldig opgediend aan het hof van Versailles. Toen Marie Antoinette voor haar huwelijk met Lodewijk XVI in Versailles arriveerde, bracht zij haar eigen chocolatier mee. In deze periode ontstond ook de chocolade in vaste vorm en speciaal voor Marie Antoinette werd de zogenaamde "pistole de Marie Antoinette" gemaakt, een chocoladepastille met onder meer vanille, oranjebloesem en amandelolie die de koningin gebruikte om de bittere smaak van haar medicijnen te verhullen. Volgens deze receptuur worden nog steeds pastilles gemaakt die verkocht worden bij chocolatier Debauve & Gallais.

Slotstuk van de tentoonstelling is een spectaculaire Arc de Triomphe van, je raadt het al, chocolade.

 20170726_121057_1jpg