On demand beschikbaar tot en met 31 mei


Frans Hals: Meester van de losse toets

Na het succes van de grote Vermeer-tentoonstelling in 2023, zal in 2024 Frans Hals, een van de grote meesters van de zeventiende eeuw, in de spotlights staan, met een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum. De losse toets van Hals is met recht tijdloos te noemen. Niet voor niets groeide de schilder uit Haarlem uit tot één van de inspirerende helden voor de impressionisten uit de negentiende eeuw.

In deze verdiepende cursus van vijf lessen passeren verschillende facetten aan Frans Hals de revue. De kunstenaar werd rond 1582 in Antwerpen geboren en vertrok op jonge leeftijd met zijn ouders naar Haarlem waar hij voor zover bekend de rest van zijn leven doorbracht. Welke invloed hadden de vele Vlaamse migrantenfamilies die naar Haarlem kwamen op het culturele leven van de Spaarnestad? Op deze vraag wordt antwoord gegeven tijdens de eerste les. In de tweede en derde les wordt het oeuvre van Hals uitgebreid besproken en in de vierde les buigen we ons over de kring van Hals, waar onder andere zijn broer Dirck Hals, Judith Leyster en Jan Miense Molenaer toebehoorden. Tijdens de laatste les zien we hoe Hals in de negentiende eeuw een belangrijke inspirator werd voor kunstenaars die behoorden tot de impressionisten.


€ 94,95 voor 5 lessen


De opname van deze lessen blijft tot en met 31 mei on demand beschikbaarAanmeldformulier

Afbeeldingen bannier:

Frans Hals, De Luitspeler, ca. 1623, Musée du Louvre, Parijs

Judith Leyster, Man die een vrouw geld aanbiedt, 1631, Mauritshuis, Den Haag

Frans Hals, De vrolijke drinker,  ca. 1628-1630, Rijksmuseum, Amsterdam

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.