Start april 2024

Barbizon over de grenzen

Na het succes van de reeksen Barbizon van het noorden 1 en 2, waarin kunstenaarsdorpen in Nederland centraal stonden, is het dit seizoen tijd voor een Europese variant. De nieuwe kunstcollegreeks Barbizon over de grenzen behandelt vier plaatsen in Europa die zich hebben ontwikkeld als een broedplaats voor de kunsten. Vaak waren dit pittoreske dorpen gelegen in de natuur maar goed bereikbaar per spoor of in de nabijheid van een grote stad.

Wij beginnen de reeks met het Franse Barbizon. Als een reactie op de romantiek met de geïdealiseerde landschappen, trokken vanaf circa 1830 kunstenaars de natuur in op zoek naar inspiratie. In de omgeving van kunstenaarsstad Parijs, was het vooral Barbizon waar kunstenaars als Daubigny, Corot en Millet naar de natuur begonnen te werken. Deze beroemde Franse plaats staat dan ook centraal tijdens de eerste les van de cursus.

In de tweede les gaan wij in op het Duitse kunstenaarsdorp Worpswede.

In de laat negentiende eeuw trokken in Duitsland diverse kunstenaars naar Worpswede, nabij Bremen. Dit voormalige moerasgebied werd een thuishaven voor het Duitse impressionisme en expressionisme en wordt tegenwoordig ook vooral geassocieerd met de beroemde schilder Paula Modersohn-Becker.

De derde les behandelt het dromerige landschap en het bijzondere licht in Skagen, de meest noordelijke plaats van Denemarken. Kunstenaars die hier na toe trokken, zouden bekend komen te staan onder de naam de Skagenschilders en een prominente rol gaan spelen in het Scandinavische impressionisme. Bekende kunstenaars die deel uitmaakten van de kolonie waren onder andere Viggo Johansen, Peder Severin Krøyer en Christian Krohg.

 

In de vierde en laatste les, gaan wij in op het kleine kunstenaarsdorp Ascona de Monte Verità in Zwitserland.

Rond 1900 raakten veel mensen met een alternatieve levenswijze op de natuur, het vegetarisme en de vrije liefde geïnteresseerd in het Zwitserse Ascona de Monte Verità. Na de Eerste Wereldoorlog werd Ascona ook steeds meer een kunstenaarsdorp waar de ideeën rondom modernistische stromingen gedeeld werden. Kunstenaars die zich hier hebben gevestigd, waren onder andere Marianne von Werefkin, Hans Arp en Otto van Rees.


 

Prijs: € 76,- voor 4 lessen van 1,5 uur


Online (live via ZOOM)
Donderdag 19:30 -21:00 uur
11, 18 en 25 april + 2 mei
De opname van deze les blijft vier weken on demand beschikbaar Aanmeldformulier

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.

Afbeeldingen bannier:

Théodore Rousseau, Landschap bij Barbizon, ca. 1850, Poesjkinmuseum, Moskou

Viggo Johansen, Boten op het strand van Skagen, 1910, Particuliere collectie

Marianne von Werefkin, Prozession bei Ascona, ca. 1924, Neue Nationalgalerie, Berlijn