Artelicious-lezingen


Diana Kostman en IJsbrand van Dijk hebben een reeks succesvolle lezingen verzorgd voor een breed publiek waarin de weinig belichte culinaire kant van beroemde kunstenaars voor het voetlicht traden. Aan bod zijn geweest Henri de Toulouse - Lautrec en zijn kookboek, Pieter Bruegel de Oude en de laat-middeleeuwse keuken, De Parijse soirees van Gertrude Stein en de afgelopen zomer werden de schilderijen en gerechten van Frida Kahlo voorgeschoteld. 


La Cuisine de monsieur Momo

Workshop door IJsbrand van Dijk en Diana Kostman in summerschool History of the Book

IJsbrand van Dijk en Diana Kostman geven op 30 augustus 2018 de workshop ‘La Cuisine de monsieur Momo, célibataire, een levenslustig kookboek van Henri de Toulouse-Lautrec’. De workshop is onderdeel van de summerschool History of the Book.

In 1930 verscheen in een oplage van 250 exemplaren het uitbundige ‘kookboek’ La Cuisine de monsieur Momo, célibataire, samengesteld door Maurice Joyant, een voormalig Franse kunsthandelaar. Het werk toont een verzameling van bijna 200 veelal Franse recepten, afgewisseld met 25 fotogravures naar het werk van Joyants beste vriend, de beroemde Parijse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901).

De beschreven gerechten werden opgediend tijdens de eetfestijnen die Joyant en Toulouse-Lautrec organiseerden. De kunstenaar ging hierbij nauwgezet te werk; het uitwerken van een recept was voor hem van dezelfde artistieke waarde als het creëren van een kunstwerk.

In deze workshop geeft Diana Kostman kort het leven weer van Henri de Toulouse-Lautrec. IJsbrand van Dijk zal dieper ingaan op La Cuisine de monsieur Momo, célibataire en vertelt over het rijke gastronomische verleden van de lichtstad aan het einde van de negentiende eeuw. Hierna zullen de deelnemers dit artistieke kookboek kunnen vergelijken met een aantal andere Franse kookboeken uit de negentiende en de vroege twintigste eeuw.  

Zie voor meer informatie en aanmelding de website van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam

De voorgaande Artelicious themamiddagen en -avonden stonden in het teken van de volgende onderwerpen:


  • Vincent van Gogh en La Fée Verte (de geschiedenis van absint)


  • Een Parijse soiree met Pablo Picasso en Gertrude Stein


  • Frida's Fiestas (Frida Kahlo en de Mexicaanse keuken)


  • De keuken van Pieter Bruegel (De Zuid-Nederlandse keuken uit de zestiende eeuw)


  • Artelicious de Première:  Een kunstzinnige en culinaire avond met kunstenaar en cuisinier Henri de Toulouse-Lautrec (november 2016)