Artelicious-lezingen


Diana Kostman en IJsbrand van Dijk hebben een reeks succesvolle lezingen verzorgd voor een breed publiek waarin de weinig belichte culinaire kant van beroemde kunstenaars voor het voetlicht traden. Aan bod zijn onder meer geweest Henri de Toulouse - Lautrec en zijn kookboek, Pieter Bruegel de Oude en de laat-middeleeuwse keuken, De Parijse soirees van Gertrude Stein en de invloed van de groene fee (absint) op Vincent van Gogh.  Op vrijdagavond 10 en zaterdagmiddag 11 mei keert het kunst- en culinair-historische  evenement terug.


Dinner with Jackson and Lee

In de achtste Artelicious treedt voor het voetlicht de Amerikaanse abstract expressionist Jackson Pollock, door veel kunsthistorici gezien als de grootste kunstenaar van de tweede helft van de 20e eeuw. 

Pollock, één van vijf zoons, was van eenvoudige komaf maar wist toch, mede dankzij het mecenaat van Peggy Guggenheim en de gunstige kritiek van Clement Greenberg door te breken in de kunstwereld van de jaren veertig met zijn wandvullende revoluties in de schilderkunst. Door zijn doeken plat op de grond te leggen en daar overheen met geperforeerde blikken verf  en met kwasten het doek te bedruipen, creëerde hij zijn befaamde Drippings. Deze stijl leverde hem de bijnaam Jack the Dripper op. Vandaag de dag zijn deze schilderijen in veel (Amerikaanse) musea te bewonderen en worden zijn werken voor vele miljoenen dollars geveild.

Zijn schilderijen lijken op het oog uit chaos te zijn geboren en door een kunstenaar gemaakt die geen doordacht plan had. Niets is minder waar. Pollock bleek uiterst secuur de verf op het liggende doek aan te brengen, als was hij een choreograaf. Bij velen onbekend is dat hij ook in de keuken deze geconcentreerde werkwijze hanteerde. Samen met zijn vrouw, de kunstenares Lee Krasner, bereidde hij vele taarten en hoofdgerechten met behulp van de beroemde Le Creuset- pannen en ovenschalen. Pollock won zelfs tijdens de Long Island Country Fair de eerste prijs met zijn appeltaart.

In deze Artelicious  gaat Diana allereerst in op het roemruchte kunstenaarsleven van deze schilders en zal, na een eerste proeverij, IJsbrand aandacht besteden aan de culinaire kant van Jackson en Lee. Daarna volgt een uitgebreidere proeverij waarin kan worden genoten van enkele van de geliefde gerechten van de beide kunstenaars. 
Dinner with Jackson and Lee


Vrijdagavond 10 mei 20.00 - 22.00 uur


Zaterdagmiddag 11 mei van 15.00 - 17.00 uur. (UITVERKOCHT- AANMELDEN NIET MEER MOGELIJK)


Locatie: Bloemstraat 27 Hilversum

Prijs: € 24,95 p.p.

U kunt u voor deze Artelicious aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.


Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.


De voorgaande Artelicious themamiddagen en -avonden stonden in het teken van de volgende onderwerpen:


  • Claude Monet:  Schilder en fijnproever.


  • Een surrealistisch diner bij Salvador en Gala Dalí.


  • Vincent van Gogh en La Fée Verte (de geschiedenis van absint)


  • Een Parijse soiree met Pablo Picasso en Gertrude Stein


  • Frida's Fiestas (Frida Kahlo en de Mexicaanse keuken)


  • De keuken van Pieter Bruegel (De Zuid-Nederlandse keuken uit de zestiende eeuw)


  • Artelicious de Première:  Een kunstzinnige en culinaire avond met kunstenaar en cuisinier Henri de Toulouse-Lautrec (november 2016)