Artelicious-lezingen


Diana Kostman en IJsbrand van Dijk hebben een reeks succesvolle lezingen verzorgd voor een breed publiek waarin de weinig belichte culinaire kant van beroemde kunstenaars voor het voetlicht traden. Aan bod zijn geweest Henri de Toulouse - Lautrec en zijn kookboek, Pieter Bruegel de Oude en de laat-middeleeuwse keuken, De Parijse soirees van Gertrude Stein en de afgelopen zomer werden de schilderijen en gerechten van Frida Kahlo voorgeschoteld. 


Een surrealistisch diner bij Salvador en Gala Dalí

De zesde Artelicious-avond/middag staat in het teken van de Spaans/Catalaanse schilder en kunstenaar Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, beter bekend onder de verkorte kunstenaarsnaam Salvador Dalí (1904-1989). Hij werd wereldberoemd door zijn surrealistische voorstellingen waarin gevisualiseerde samenstellingen van onderdelen van zijn onderbewustzijn, ogenschijnlijk willekeurig, zijn weergegeven. Aan deze vrije expressie van de extravagante kunstenaar die door dromen werden geïnspireerd, lagen de denkbeelden van de Weense psycholoog Sigmund Freud ten grondslag, de geestelijk vader van de psychoanalyse.

Voorbeelden van zijn droombeelden en vormgegeven nieuwe werkelijkheden zijn de beroemde zakhorloges die over de rand  of een tak hangen als een overrijpe camembert die door de zon is gesmolten of een steigerend grotesk wit paard en zijn gevolg een kudde Afrikaanse olifanten met lange poten.

Ook Gala, de vrouw van Dalí, speelde een belangrijke, zelf obsessieve rol in zijn werk. In de kunst van Dalí was ook een hoofdrol weggelegd voor voedsel. Bekend zijn de grote kippeneieren die de muren van het Dalí-museum in Figueras versieren, de kreeftentelefoon, maar ook het zachte zelfportret dat is opgebouwd uit een plakje gebakken bacon.

In zijn persoonlijke leven organiseerde hij ook vele galadiners waarbij de meest wonderlijke en overdadige gerechten werden opgediend.

In 1973 liet Dalí Les Diners de Gala uitgeven, een oorspronkelijk in het Frans geschreven overdadig en erotisch kookboek met 136 uitbundige recepten gestoeld op de Frans keuken en verdeeld over twaalf hoofdstukken, waaronder één over de groenten met als surrealistische titel Deoxyribonucleic Atavism. Ook is dit werk verlucht met vele kleurrijke sensuele en ontwrichtende voorstellingen van de beroemde meester.

Vier jaar later, in 1977, verscheen het vervolg op dit kookboek Les vins de Gala. Hierin toont Dalí de lezer de vele mythen die rondom deze godendrank bestaan, afgewisseld door afbeeldingen van zijn surrealistische werken.

Tijdens de Dalí-thema-avond/middag zullen Diana Kostman en IJsbrand van Dijk ingaan op het werk van deze ongrijpbare, excentrieke,maar fascinerende kunstenaar.

Diana zal in haar lezing het oeuvre en het leven van Dalí bespreken aan de hand van enkele markante kunstwerken. IJsbrand verhaalt hierna over de intrigerende rol die voeding speelde in het werk en het society-leven van Dali. Daarbij zal er in het bijzonder aandacht worden geschonken aan het kook- en wijnboek.

Artelicious vindt plaats in de Bloemstraat 27 in Hilversum. De kosten voor de avond of middag bedragen €24,50 incl. proeverij. De proeverij is ook geschikt voor vegetariërs.


Data: Vrijdag 11 mei 20.00 - 22.00 uur

Zaterdag 12 mei 15.00 -17.00 uur
U kunt zich voor deze Artelicious aanmelden via het aanmeldformulier of telefonisch op 035-8884795.

Contacteer Ons

De voorgaande Artelicious themamiddagen en -avonden stonden in het teken van de volgende onderwerpen:


  • Vincent van Gogh en La Fée Verte (de geschiedenis van absint)


  • Een Parijse soiree met Pablo Picasso en Gertrude Stein


  • Frida's Fiestas (Frida Kahlo en de Mexicaanse keuken)


  • De keuken van Pieter Bruegel (De Zuid-Nederlandse keuken uit de zestiende eeuw)


  • Artelicious de Première:  Een kunstzinnige en culinaire avond met kunstenaar en cuisinier Henri de Toulouse-Lautrec (november 2016)