Artelicious-lezingen


Diana Kostman en IJsbrand van Dijk hebben een reeks succesvolle lezingen verzorgd voor een breed publiek waarin de weinig belichte culinaire kant van beroemde kunstenaars voor het voetlicht traden. Aan bod zijn onder meer geweest Henri de Toulouse - Lautrec en zijn kookboek, Pieter Bruegel de Oude en de laat-middeleeuwse keuken, De Parijse soirees van Gertrude Stein en de invloed van de groene fee (absint) op Vincent van Gogh.  Op zaterdagmiddag 24 november en 1 december keert het kunst- en culinair-historische  evenement terug met een editie die in het teken zal staan van Claude Monet, schilder en fijnproever. 


Claude Monet, schilder en fijnproever.

In 1872 schilderde Claude Monet Impression, soleil levant. Dit was het schilderij dat aan het impressionisme zijn naam zou geven. Monet werd de meest invloedrijke kunstenaar van deze stijl en zou hieraan zijn leven lang trouw blijven.

In 1883 verhuisde Monet met zijn tweede geliefde Alice Hoschedé en hun acht kinderen naar Giverny in Normandië. Hier vond hij in de tuin één van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Wie kent niet zijn imposante schilderijen van de waterlelies of zijn lieflijke weergave van de Japanse houten brug. In het kleine Giverny zou hij ook de vruchten van het impressionisme kunnen plukken doordat er steeds meer vraag kwam naar zijn werk. Zijn groeiende succes betekende dat hij eindelijk kon genieten van een luxe levensstijl.

Fijnproever en levensgenieter Monet genoot in Giverny van het goede leven door te picknicken, te lunchen met vrienden en te genieten van familiemaaltijden. De ingrediënten voor deze heerlijke maaltijden waren afkomstig uit de eigen groente- en kruidentuin en van het Franse platteland. Hoewel Monet erg op zichzelf was, hield hij ervan zijn vrienden uit te nodigen voor een lunchmaaltijd.

Deze dagen waarvoor beroemdheden als Renoir, Pissarro, Sisley, Degas en Cézanne werden uitgenodigd, verliepen volgens een vast ritueel. Eerst bezochten de gasten het atelier van Monet en zijn plantenkas om vervolgens om 11.30 uur een uitgebreide lunch te gebruiken. Deze werd vroeg opgediend om Monet de kans te geven zo lang mogelijk van het middaglicht gebruik te kunnen maken. Later op de middag werd er in de tuin thee geserveerd. Monet nodigde zijn gasten nooit uit voor het diner omdat hij vroeg naar bed ging en bij zonsopgang opstond.

Monet hield notitieboeken bij met daarin beschreven de gerechten die hij proefde tijdens zijn reizen of in de restaurants van Parijs. Daarnaast noteerde hij ook recepten van goede vrienden zoals de Bouillabaisse van Cézanne en de Petit Pains van Millet.

Kom proeven en genieten van het goede leven, tijdens de Artelicious-middag Claude Monet, schilder en fijnproever


Zaterdagen 24 november van 15.00 -17.00 uur (VOLGEBOEKT)

Zaterdag 01 december  van 15.00 - 17.00 uur. (VOLGEBOEKT)


Locatie: Bloemstraat 27 Hilversum

Prijs: € 24,95 p.p.

U kunt u voor deze Artelicious aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.


Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.


De voorgaande Artelicious themamiddagen en -avonden stonden in het teken van de volgende onderwerpen:


  • Een surrealistisch diner bij Salvador en Gala Dalí.


  • Vincent van Gogh en La Fée Verte (de geschiedenis van absint)


  • Een Parijse soiree met Pablo Picasso en Gertrude Stein


  • Frida's Fiestas (Frida Kahlo en de Mexicaanse keuken)


  • De keuken van Pieter Bruegel (De Zuid-Nederlandse keuken uit de zestiende eeuw)


  • Artelicious de Première:  Een kunstzinnige en culinaire avond met kunstenaar en cuisinier Henri de Toulouse-Lautrec (november 2016)