Dior Designer of Dreams 07 maart 2022

In 1947 startte Couturier Christian Dior in Parijs een gloednieuw modehuis. Zijn eerste collectie is de geschiedenis ingegaan als de ‘New Look’, een reactie tegen de degelijke mode ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze look zou de modewereld verassen en de komende tien jaar bleef Dior één van de meest invloedrijke ontwerpers, tot aan zijn plotselinge dood in 1957. Daarna werd het roer van het modehuis overgenomen door de jonge Yves Saint-Laurent. Tot op de dag van vandaag behoort het huis Dior tot de top van de modewereld.

Monet, schilder van het licht, 14 maart 2022

Claude Monet was met recht een schilder van het licht. Hij was een impressionist pur sang die met losse penseelstreken een momentopname perfect wist vast te leggen. Soms schilderde hij één onderwerp wel tientallen keren met steeds een ander (zon)licht, zijn schilderijen van de kathedraal van Rouen zijn hier een bekend voorbeeld van. Vanaf 1883 woonde Monet tot aan zijn dood in 1926 in Giverny. De tuin die de kunstenaar daar aanlegde, werd een geliefd onderwerp in zijn late werk.

Het fenomeen Frans Hals, 21 maart 2022

Hij wordt gezien als één van de grote meesters van de zeventiende eeuw: Frans Hals. Deze in Haarlem werkzame kunstenaar staat vooral bekend om zijn levendige schuttersstukken en portretten van tijdgenoten waarbij Hals veel oog heeft voor de verschillende gelaatsuitdrukkingen. De levendigheid in het werk van Hals, deed tijdgenoten vermoeden dat de kunstenaar zelf er ook een losbandig leven op nahield. Zijn losse penseelstreken zouden bewondering oogsten bij latere generaties kunstenaars. Onder meer Van Gogh was een liefhebber van de Haarlemse meester.

Het huishouden van Jan Steen, 28 maart 2022

Veel genreschilderijen van Jan Havickszoon Steen zijn dusdanig vrolijk en uitbundig dat we nog altijd de uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’ in de Nederlandse taal gebruiken. Hoewel Steen vooral bekend staat vanwege zijn uitbeelding van kroegen waar de drank rijkelijk vloeit en losbandige huishoudens waarin de opvoeding van de kinderen erbij ingeschoten is, zijn de schilderijen van deze meester uit de 17e eeuw veelzijdiger dan alleen deze onderwerpen. Hij schilderde ook serieuze historiestukken met religieuze of mythologische verhalen als onderwerp.

Jheronimus Bosch, ‘den duvelmakere', 04 april 2022

Bij de naam Jeroen Bosch denken veel mensen aan zijn schilderijen gevuld met monsterachtige wezens. De Bossche meester maakte deze werken omstreeks het jaar 1500 en zou hiermee een grote vernieuwer van de kunst worden. Naast zijn fantasierijke helletaferelen was hij ook een kunstenaar met veel oog voor het alledaagse leven van zijn tijdgenoten. Hiermee werd hij een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars als Pieter Bruegel de Oude. Bosch’ werken vol fantasiefiguren hebben in de loop der eeuwen geleid tot vele speculaties over zijn leven en inspiratiebronnen.

Andy Warhol, de zilveren prins van de Pop Art, 11 april 2022

Hij was één van de beroemdste personen van de jaren zestig: kunstenaar, regisseur, auteur en manager van de Velvet Underground, Andy Warhol. Hij werd de zilveren prins van de Pop Art genoemd en was bekend vanwege zijn afbeeldingen van beroemdheden (in het bijzonder Marlilyn Monroe), soepblikken en colaflesjes. Zijn inspiratie haalde hij uit de commerciële populaire cultuur wat hem tot een held maakte van de jongerencultuur. Warhol stond aan het hoofd van zijn eigen kunstfabriek “the factory” waar een team werkte aan zeefdrukken en films. De kunstenaar, die een achtergrond in de reclamewereld had, ontpopte zich tot een wereldberoemd cultureel fenomeen.

 

 

 


Afbeeldingen;

Tentoonstelling Dior Designer of Dreams in het Victoria & Albert Museum Londen, 2019

Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872

Frans Hals, Huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen, 1622

Jan Steen, Het vrolijke huisgezin, 1668

Jheronimus Bosch, Tuin der lusten, ca. 1500-1505

Tentoonstelling Andy Warhol Beurs van Berlage