De kracht van kleur

Over het gebruik van kleuren in de beeldende kunst

Waarschijnlijk bent u wel eens in het British Museum of het Louvre geweest en heeft u daar geheel witte marmeren beelden uit de Griekse of Romeinse Oudheid gezien. De kans is groot dat u daar niet van opkeek, want ons beeld over de Klassieke Oudheid is sterk door deze witte representatie bepaald. Hoe anders was de werkelijkheid. Veel godenbeelden waren voorzien van intense kleuren om deze nog imposanter te maken. Ook de kunstenaar uit de Oudheid wist wat de kracht van kleur was.

Sindsdien hebben beeldende kunstenaars uit vele stromingen zich door kleur laten inspireren; de middeleeuwers met hun prachtige glas-in-loodvensters, de gebroeders van Eyck met hun olieverftechniek of de warme kleuren van de Venetiaanse renaissancekunstenaar Titiaan. Aan het einde van de 19e eeuw wisten de impressionisten en expressionisten door complementair kleurgebruik hun schilderijen nog dynamischer te maken.

In de hedendaagse kunst speelt kleur nog altijd een prominente rol. Denk bijvoorbeeld aan de Indiaas-Engelse kunstenaar Anish Kapoor die zelf het intens zwarte pigment Vantablack liet registreren voor exclusief gebruik door hem. In De kracht van kleur neem ik u mee op deze kleurrijke reis door de kunstgeschiedenis in zes lessen.

Vanaf donderdag 4 maart 19.30 uur bij de Volksuniversiteit Hilversum


Rafaël Rozendaal, “Random Fear with Mirrors” 2019