Barbizon van het noorden: Kunstenaarsdorpen in Nederland

Geïntrigeerd door het vangen van het zonlicht op het schildersdoek, trokken kunstenaars vanaf 1840 in heel Europa massaal de vrije natuur in op zoek naar de perfecte impressie. Dit enthousiasme werd extra aangewakkerd door enkele nieuwe ontdekkingen, waarvan de introductie van de verftube  ongetwijfeld de belangrijkste was. Het Franse Barbizon in het bos van Fontainebleau was één van de bekendste plaatsen waar kunstenaars naartoe trokken om het landschap en het boerenleven te schilderen. Ook in Nederland ontstonden meerdere echte kunstenaarsdorpen.

Diverse kunstenaars trokken weg uit de drukke en vervuilde steden en vestigden zich, al dan niet permanent, in karakteristieke dorpen als het Gooise Laren met zijn heidevelden, Bergen, geroemd vanwege de witte duinen en het de Veluwe.  

Deze plaatsen hadden met elkaar gemeen dat zij relatief gemakkelijk bereikbaar waren, huisvesting vaak goedkoop was en de plaatselijke bevolking graag bijverdiende door te poseren voor de kunstenaars.

In deze 4 of 6-delige cursusreeks leert u meer over de volgende kunstenaarsdorpen en schilderkolonies in Nederland en daarmee over de Nederlandse kunstgeschiedenis van de laat negentiende en vroeg twintigste eeuw. De volgende dorpen / regio’s of kunstenaarsgroep worden behandeld:


VU Groene Hart:

Laren 

De Veluwe

Katwijk en Volendam

Domburg

Bergen

De Ploeg


VU Het Gooi

Laren

De Veluwe

Katwijk en Domburg

Bergen en De Ploeg


Locaties, startdata en tijden:

  • VU Groene Hart, locatie Woerden, vanaf woensdag 1 november 19:30-21:30 uur (6 lessen) 
  • Laren, Brinkhuis, vanaf dinsdag 7 november 14:00-16:00 uur (4 lessen)