Van kaars tot neonlicht

Het licht in de kunst door de eeuwen heenIn 1625 schilderde Gerard van Honthorst het bijzonder levendige schilderij De koppelaarster. Hierop is een in kleurrijk theatraal kostuum gestoken meisje met bonte pluimen in het haar te zien dat breed lachend zit tegenover een in silhouet weergegeven man met eveneens opvallende baret. De scène wordt verlicht door een kaars waarvan het puntje van de vlam stiekem uittorent boven de schouder van de onbekende man. Het licht van de kaars laat het meisje in vol ornaat zien en maakt duidelijk naar wat voor een ondeugende scène wij kijken. De koppelaarster links op het schilderij, de aanwezige luit en het niets aan de verbeelding overlatende decolleté van het meisje versterken dit gevoel.

Op zeventiende - eeuwse schilderijen kwam de kaars vaak voor als bron van licht. Maar ook het door een venster binnentredende zonlicht diende om de voorstelling met al dan niet serene personages, zoals de brieflezende- of luitspelende vrouwen van Johannes Vermeer, uit te lichten.

In de eigentijdse kunst speelt het licht soms zelf de hoofdrol. Te denken valt aan werken van de Amerikaanse kunstenaar James Turell, die zoals te zien is in zijn Skyspace uit 2016 in Museum Voorlinden het van bovenaf naar binnenvallende licht bijna aanraakbaar maakt voor de toeschouwer.

In de vierdelige collegereeks "Van kaars tot neonlicht: het licht in de kunst door de eeuwen heen", belicht docent Diana Kostman de vele verrassende aspecten van het licht in de beeldende kunst van de barok, via het impressionisme en luminisme tot het heden. Zij gaat in op de verschillende lichtbronnen die in kunstwerken te vinden zijn, op welke wijze het licht is toegepast door kunstenaars en wat de komst van het elektrische licht en de fotografie heeft betekend voor de ontwikkeling van de kunst.

Deze cursus laat u op een geheel andere manier kijken naar kunstwerken in verschillende vormen, zoals schilderijen, beeldhouwwerken en zinnenprikkelende installaties.

 

€ 69,95 voor 4 lessen

 

Online via Zoom: dinsdag 26 april, 3, 10 en 17 mei van 19:30-21:00 uur. De opname van deze les blijft een week beschikbaar.

 


Aanmeldformulier


Afbeeldingen bannier:

Gerard van Honthorst, De koppelaarster, 1625, Centraal Museum, Utrecht

Oscar-Claude Monet, The houses of Parliament, Sunset, 1903, National Gallery of Art, Washington DC

Leo Gestel, Herfst, 1909, Museum Kranenburgh, Bergen

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.