Frida Kahlo en de revolutionaire Mexicaanse kunst

Frida Kahlo (1907- 1954) was een fascinerende revolutionaire kunstenares. Revolutionair vanwege haar politieke (communistische)  idealen die zo sterk waren dat zij enkele weken voor haar dood, tegen het advies van haar artsen deelnam aan een protestmars tegen de Amerikaanse inmenging in Guatemala.

Veruit het meest revolutionair was Frida echter in haar kunst. Haar oeuvre vormt een genadeloos zelfportret met haar eigen leven en lijdensweg als rode draad. Haar vroegste schilderijen die zij maakte als achttienjarige ontstonden vanuit het noodlot. Door een ernstig busongeluk was zij maanden aan bed gekluisterd en was de schilderkunst haar enige vorm van afleiding. Bij gebrek aan modellen begon zij met behulp van een spiegel zelfportretten te maken. Deze vroege werken laten nog de invloed van de grote Italiaanse meesters van de renaissance zien maar al snel vindt zij deze stijl te stijf en doen de portretten haar teveel denken aan papier maché. De Mexicaanse cultuur, archeologie en volkskunst worden een belangrijke inspiratiebron voor haar. In haar ogenschijnlijk surrealistische stijl zal ze haar kenmerkende werken maken, vaak direct reagerend op de gebeurtenissen in haar leven.

Naast leven en werk van deze intrigerende kunstenares is er in deze vierdelige cursus ook uitgebreid aandacht voor haar tijdgenoten binnen de Mexicaanse kunstwereld waaronder uiteraard haar echtgenoot Diego Rivera maar ook David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco en Tina Modotti.Prijs: € 69,95-

Locatie, datum en tijd:

Geplande data en locaties onder voorbehoud van maatregelen i.v.m. Covid 19


Palmpit/ Trefpunt Bussum: Maandag 27 september, 4, 11 en 18 oktober van 14.15-15.45 uur (De lessen van 27 september en 04 oktober vinden plaats in de Palmpit, de lessen van 11 en 18 oktober in het Trefpunt (Verlosserkerk, achter de Palmpit)


St. Joseph Hilversum: Donderdag 30 september, 7, 14 en 21 oktober van 15.30-17.00 uur


Bibliotheek Weesp: Vrijdag 1, 8, 15 en 22 oktober van 10.00 -11.30 uur


Bellefleur Naarden:  Zaterdag 2, 9, 16 en 23 oktober van 10.30-12.00 uur


Online: Woensdag 29 september, 6 oktober, 20 en 27 oktober 19.30 - 21.00 uur

Wanneer u de cursus online wilt volgen, geeft u bij "Locatie Cursus" online op.Aanmeldformulier

Afbeeldingen bannier:

1. Frida Kahlo, Zelfportret ‘The Frame’, ca. 1938, Centre Georges Pompidou, Parijs

2. Diego Rivera, De overvloedige aarde, 1927

3. Frida Kahlo, Frieda en Diego Rivera, 1931, San Francisco Museum of Modern Art

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.