Bedrieglijk echt: van fijnschilders tot hyperrealisme

Kent u de neiging als u in een verstilde museumzaal rondloopt en oog in oog staat met een stilleven waarvan u het geschilderde smakelijke ontbijtje zo zou willen opeten? Of dat u het afgebeelde zacht fluwelen gordijn opzij zou willen schuiven om de voorstelling beter te kunnen zien? De kunstgeschiedenis kent vele voorbeelden van verbluffende voorstellingen waarbij de beschouwer bedrogen wordt in wat hij ziet. Dit wordt trompe l’oeil genoemd en bloeide op in de tweede helft van de 17e eeuw. De perioden daarna laten ook markante voorbeelden zien van schilderijen en beelden die een spel aangingen met de werkelijkheid.

In deze cursus kijken wij naar een aantal stromingen in de kunst waarin de “werkelijkheid” zo bedrieglijk echt wordt verbeeld dat we onze ogen niet meer kunnen vertrouwen.  U leert over onder meer de Leidse fijnschilders, waaronder Gerard Dou,  het Magisch Realisme met als bekendste voorbeeld  Carel Willink en het hyperrealisme dat in de jaren zestig van de twintigste eeuw ontstond en nog altijd ongekend populair is.Afbeeldingen bannier:

Gerard Dou, Pijprokende man, ca. 1650, Rijksmuseum, Amsterdam

Carel Willink, Afscheid van Mathilde, 1975, Museum MORE, Ruurlo

Jan Mankes, Olieflesje, 1909, Particuliere collectie


Prijs: € 97,50,-  voor 6 lessenLive online via ZOOM: Vrijdag 5, 12, 19 en 26 november, 3 + 10 december 15.00- 16.30 uur

Na afloop van de les ontvangt u een link waarmee u de les nog een week kunt terugkijken


Aanmeldformulier


Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.