Muzen

Inspiratie kan op vele plaatsen gevonden worden maar misschien nog wel het beste in het museum. Het woord museum is afkomstig van het Griekse Mouseion, de tempel van de muzen. Deze negen godinnen vormden de inspiratie en bescherming voor de algemene kunsten en wetenschappen.

In de loop der eeuwen werden deze godinnen, in hun inspirerende rol voor kunstenaars, steeds vaker vervangen door sterfelijke vrouwen die werden vereeuwigd in de schilder- en beeldhouwkunst. Deze eigentijdse muzen konden de geliefde van de kunstenaar zijn. Te denken valt bijvoorbeeld aan de Noorse Oda Krohg, echtgenote van Christian Krohg, met de bijnaam “de prinses van de Bohème”. Ze was pleitbezorger van de vrije liefde en had relaties met de dichter Jappe Nilssen en de anarchist Hans Jæger. Na haar breuk met Nilssen was laatstgenoemde dusdanig gebroken dat hij de inspiratie vormde voor de Melancholie-serie van Edvard Munch.  Munch kon zich waarschijnlijk goed in Nilssen verplaatsen want zijn eigen stukgelopen relatie met Milly Thaulow zou hem nog jarenlang achtervolgen en inspireren.

Soms ook stond de muze verder bij de kunstenaar vandaan en was zij een soort onbereikbare schoonheid of beroemdheid. De Amerikaans-Franse danseres Loie Fuller inspireerde diverse kunstenaars en fotografen uit de Belle Époque, waaronder Henri de Toulouse-Lautrec, Koloman Moser en Jules Chéret. De Pop Art kunstenaar Andy Warhol vond zijn inspiratie bij onder meer socialite Edie Sedgwick, die voor hem de wereld van de glitter en glamour belichaamde.  

In de lezing “Muzen” zal ik uitgebreid ingaan op deze en meer intrigerende vrouwen die vaak iconische werken uit de kunstgeschiedenis hebben geïnspireerd.

On demand beschikbaar tot en mer zondag 06 juni

€ 17,50


Na uw aanmelding stuur ik u de factuur voor de lezing. Na betaling ontvangt u van mij de link naar de online lezing.

Aanmeldingsformulier lezing