Barbizon van het noorden II

Schildersdorpen in Nederland

 On Demand beschikbaar


Na het grote succes van de cursus Barbizon van het noorden in het voorjaar van 2022, volgt dit seizoen de tweede reeks binnen dit thema. We reizen opnieuw af naar verschillende Nederlandse kunstenaarsdorpen uit de laat negentiende of vroeg twintigste eeuw. In deze cursus leert u hoe in deze periode vanuit de en plein air-schilderkunst het modernisme opkwam.

We beginnen deze fascinerende reis in Oosterbeek. Dit schilderachtige dorp nabij Arnhem dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Renkum, werd tussen 1860 en 1870 wel het “Hollandse Barbizon” genoemd en trok Haagse School kunstenaars als Bilders, Willem Maris, Mesdag en Mauve aan die de ongerepte natuur introkken voor inspiratie. Zeker Willem Maris ontwikkelde zich in Oosterbeek tot een landschapskunstenaar.

Naast de inspireerde groene omgeving van dorpen als Oosterbeek, trokken ook kustplaatsen met hun karakteristieke vissersleven vele kunstenaars aan. Dit konden uiteraard dorpen gelegen aan de Noordzee zijn maar in de laat negentiende eeuw ook vaak vissersplaatsen gelegen aan de Zuiderzee. Het pittoreske Volendam is hier een mooi voorbeeld van. Vanaf de jaren zeventig groeide dit markante vissersdorp uit tot één van de grootste Europese kunstenaarsdorpen. Dit werd extra gestimuleerd door de tomeloze inzet van hoteleigenaars Leendert en Aaltje Spaander die geen enkele moeite spaarden om Volendam als kunstenaarsdorp te promoten.

Ook tijdens de derde les zoeken we de kust op en dalen wij af naar het Zeeuwse Domburg , een plaats die in 1223 stadsrechten verkreeg. Al in de jaren 30 van de 19e eeuw arriveerden hier de eerste badgasten. Met de komst van een spoorlijn tussen Roosendaal en Vlissingen in de jaren zeventig nam de populariteit van Domburg enorm toe en vestigden ook de eerste kunstenaars zich hier. In de periode 1911-1921 spreken we zelfs van de artistieke hoogtijdagen van deze Zeeuwse plaats en brachten pioniers van de moderne kunst als Jan Toorop, Piet Mondriaan en Jacoba van Heemskerck hier enige tijd door.

We sluiten de reeks af met de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hoewel deze groep een stedelijk fenomeen is, ontstaan in 1918 in de stad Groningen, liet de expressionistische tak van de vereniging zich vaak wel inspireren door het schilderen in de buitenlucht. De inspiratie hiervoor werd opgedaan in het Groninger provinciale landschap. Met name boerderij Blauwbörgje aan het Reitdiep was een favoriete plek om samen te komen om te discussiëren en het landschap te bestuderen. Kunstenaars als Jan Wiegers en Jan Altink vervulden een prominente rol binnen de vereniging.


Prijs: € 72,-  voor 4 lessen van 1,5 uur



Aanmeldformulier

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.

Afbeeldingen:

Gerard Bilders, Weiland bij Oosterbeek 1860, Rijksmuseum, Amsterdam

Jan Toorop, Zee en duinen te Domburg, 1908, Kunstmuseum, Den Haag

Frits Thaulow, Volendam, 1906