Door kunstenaars gekleed

Mode in de kunst en kunst in de mode

Wanneer we naar verstilde portretten kijken uit bijvoorbeeld de 17e eeuw, verbazen wij ons vaak over de prachtig uitgebeelde kleding van de dames en heren van hoge komaf. Zo tonen de geportretteerden ons prachtig glanzende satijnen rokken, imposante molensteenkragen, verfijnde details in het kantwerk of zeer delicaat geschilderde patronen. Door deze portretten maar ook andere genres in de schilderkunst krijgen we een aardig beeld van de steeds veranderende mode in de kleding door de eeuwen heen.

In de 20e eeuw wordt daar een extra dimensie aan toegevoegd, wanneer de couturier en de beeldend kunstenaar elkaar steeds vaker beginnen op te zoeken en onderling te beïnvloeden. Denk hierbij aan de oogstrelende stofontwerpen van Raoul Dufy, de kleurrijke kledingontwerpen van Sonia Delaunay, maar ook de beroemde samenwerking tussen de excentrieke Salvador Dalí en de eigenzinnige Elsa Schiaparelli die samen de Kreeftenjurk ontwierpen, een buitengewoon verrassende jurk die bekend is geworden omdat deze gedragen werd door de geliefde van Koning Edward VIII, de Amerikaanse socialite Wallis Simpson.

Deze cursus bestaat uit vier lessen waarin tijdens iedere les aandacht zal zijn voor markante voorbeelden van kledingstijlen door de eeuwen heen.


Prijs: € 65,-


Degenen die zich in maart 2020 al voor de cursus hebben opgegeven betalen de oude prijs van € 60,-

Locatie, datum en tijd:

Geplande data en locaties onder voorbehoud van maatregelen i.v.m. Covid 19


Palmpit Bussum (benedenzaal 1) 28 september, data les 2,3,en 4 n.n.b.  14.15 - 15.45 uur


St. Joseph Hilversum: 01,08,15 en 22 oktober 15.30 - 17.00 uur (VOLGEBOEKT)


Bibliotheek Weesp: 02, 09, 16 en 23 oktober 10.00-11.30 uur


Bellefleur Naarden 03, 10, 17 en 24 oktober   10.30 -12.00 uur. (VOLGEBOEKT)Aanmeldformulier

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.