De vier jaargetijden in de West-Europese kunst vanaf 1500

In 1723 voltooide de Italiaanse componist Antonio Vivaldi zijn meesterwerk Le Quattro Stagioni (De Vier Jaargetijden), vier opeenvolgende magistrale vioolconcerten die een ode brengen aan de wisselende seizoenen. Hij was zeker niet de eerste kunstenaar die zich door het verstrijken van de seizoenen heeft laten inspireren, want ook in de beeldende kunst van West-Europa zijn hier talloze voorbeelden van te vinden.

De jaargetijden stonden symbool voor de levenscyclus van geboorte (lente) tot aan de tijdelijke verstilling (winter). Deze symboliek wordt door diverse kunstenaars variërend van Caspar David Friedrich tot Alphons Mucha en Edvard Munch uitgebeeld. Zo zijn in de genrekunst, waarin het alledaagse leven centraal staat, voorbeelden te zien van de dagelijkse activiteiten die tijdens de eeuwig terugkerende seizoenen plaatsvinden. Zo heeft de Vlaamse kunstenaar Pieter Bruegel d.o. een realistische weergave gegeven van een boerengemeenschap die met noeste arbeid het land klaarmaakt voor de naderende lente.

Een paar eeuwen later schilderde Nicolaas Baur een voor zijn tijd zeer aanstootgevende schaatswedstrijd voor vrouwen op de bevroren stadsgracht van Leeuwarden die op 21 januari 1809 daadwerkelijk plaats had gevonden. Deze en andere voorbeelden passeren de revue tijdens de uit vier kunstcolleges bestaande reeks over een thema waar veel kunstenaars uit heden en verleden inspiratie uit putten.


Prijs: € 65,-


Locatie, datum en tijd:

Verwacht voorjaar 2021
Aanmeldformulier

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.