Start november 2023

Alles voor de kunst!

Revolutionaire vrouwen in de kunst

In de twintigste eeuw zorgde een aantal vrouwelijke kunstenaars voor een revolutie in de kunst. Vaak kenmerken zij zich door de houding “alles voor de kunst!” In deze cursus van vijf colleges gaan wij dieper in op de levens en oeuvres van vijf baanbrekende vrouwelijke pioniers van de moderne en eigentijdse kunst.

Wij starten deze reeks in de laat negentiende eeuw met de Zweedse schilderes Hilma af Klint. Haar door de natuur, esoterie en wiskunde geïnspireerde werken, ontwikkelden zich al aan het begin van de twintigste eeuw in de richting van abstractie. Na 1914 werden haar werken niet meer tentoongesteld en zij liet vastleggen dat tot twintig jaar na haar dood (1944) haar werk niet getoond mocht worden. Pas vanaf de jaren tachtig kreeg haar werk internationale erkenning.

Textielkunstenaar en beeldhouwer Ferdi Tajiri-Jansen staat vooral bekend vanwege haar grote kleurrijke sculpturen van onder meer imitatiebont en textiel. Deze hortisculpturen verwijzen niet alleen naar plant- en bloemvormen maar ook naar genitaliën waardoor haar werken een opgewekt rebels karakter krijgen.

Fotografe Nan Goldin baarde in de jaren tachtig opzien met haar sleutelwerk The Ballad of Sexual Dependency, een reeks in New York gemaakte foto’s uit de periode 1979-1986. De in snapshot-stijl gemaakte rauwe foto’s laten verontrustende scènes zien van agressie, huiselijk geweld en drugsgebruik. 

De Britse kunstenares Tracey Emin brak begin jaren negentig door als één van de Young British Artists. Ze shockeerde de Britse kunstwereld met installaties als My bed, waarin zij haar eigen beslapen bed reconstrueerde. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een alom gerespecteerd kunstenaar en onthulde zij recentelijk haar bronzen sculptuur voor het Munch Museet in Oslo.

Marina Abramović is de grande dame van de performancekunst, die het sluitstuk vormt van deze collegereeks. Zij is een opzienbarende kunstenaar die zelfs zelfbeschadiging en uitputting niet schuwt. Haar retrospectief Marina Abramović: The Artist is Present uit 2010 is nog altijd één van de best bezochte tentoonstellingen in het MOMA. Tijdens de tentoonstelling was de kunstenaar zelf aanwezig en zat tijdens openingsuren roerloos aan tafel. Bezoekers konden tegenover haar plaats nemen en oogcontact met de kunstenaar maken.


€ 94,95 voor 5 lessen


Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum: maandag 6, 13, 20 en 27 november + 4 december van 14:15-15:45 uur

 

St. Joseph, Minckelersstraat 71 Hilversum: donderdag  9, 16, 23 en 30 november + 7 december van 15:30-17:00 uur


Online via Zoom: donderdag 9, 16, 23 en 30 november + 7 december van 19:30-21:00 uur. De opname van deze les blijft vier weken on demand beschikbaar. 


Bellefleur, Mackaylaan 11 a Naarden: zaterdag  11, 18 en 25 november + 2 en 9 december van 10:30- 12:00 uur

 

Indien u wilt inschrijven voor de online / on demand cursus vult u bij locatie "online" in.

Aanmeldformulier

Afbeeldingen bannier:
Fotograaf onbekend, Hilma af Klint

Ferdi, Damsel Dragonfly, 1967, Bonnefanten Museum ,Maastricht

Hilma af Klint, The ten Largest, no. 2, 1907

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.