Lezingen


Anton Heyboer

Veel mensen denken bij de naam Anton Heyboer aan de clowneske excentrieke man die in Den Ilp woonde met zijn vijf vrouwen. Door zijn opzienbarende levensstijl werd hij een beroemdheid met een cultstatus maar werd hij binnen de kunstwereld weinig serieus genomen. Wat veel minder mensen weten is dat Heyboer in de jaren zestig en zeventig wel werd gezien als een grote belofte in de kunstwereld en zelfs in één adem werd genoemd met Lucian Freud en David Hockney. Zijn werk was te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam maar ook in het MOMA New York. Het Gemeentemuseum in Den Haag eert de Heyboer uit deze periode met een grote overzichtstentoonstelling waarin niet alleen het werk maar ook het persoonlijk leven van de kunstenaar wordt uitgelicht.

Dinsdag 28 november 19.30 uur Idea Soest

Donderdag 30 november 20.00 uur Volksuniversiteit Baarn


Het Magische More

In 2015 opende in Gorssel de eerste locatie van Museum More. Het museum met de collectie magisch en modern realisme van Hans Melchers was al meteen na opening een succes en mocht in het eerste jaar de honderdduizendste bezoeker verwelkomen. In juni 2017 werd een tweede locatie van het museum geopend in Kasteel Ruurlo, hier is de Willink / Fong Leng collectie te zien. Tijdens de lezing hoort u over de ontstaansgeschiedenis van het museum, de kunstenaars in de collectie en belangrijke tentoonstellingen die in de musea zijn georganiseerd. Om de lezing te volgen hoeft u de musea (nog) niet bezocht te hebben. 

Donderdag 14 december 19.30 uur Volksuniversiteit Amersfoort


Nederlanders in Parijs

Kunsthoofdstad Parijs oefende in de laat-19e- en vroeg-20e-eeuw een magnetische aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Zij trokken massaal naar de lichtstad om daar inspiratie op te doen. Onder hen bevonden zich veel Nederlandse kunstenaars als Breitner, Van Dongen, Mondriaan en natuurlijk Van Gogh. In deze lezing zal ik u vertellen hoe de Nederlandse kunstenaars onder invloed van Parijs van stijl veranderden. De lezing wordt gegeven in het kader van de gelijknamige tentoonstelling in het Van Goghmuseum.


Donderdag 2 november 19.30 uur Bibliotheek Hilversum

Dinsdag 14 november 20.00 uur Volksuniversiteit het Gooi


Lezing en rondleiding Escher en De Mesquita


Paleis Soestdijk zal in de nabije toekomst een grote verandering ondergaan. In de aanloop naar deze ontwikkeling organiseert men een indrukwekkende tentoonstelling die ook over veranderingen gaat: vanaf 28 september is de tentoonstelling Transformatie- Van leerling naar meester te zien met werken van Escher en zijn leermeester Samuel Jessurun de Mesquita. De Mesquita leerde Escher het grafische vak en tussen beiden ontstond een vriendschap die tot aan de dood van De Mesquita in 1944 stand zou houden. Het vroege werk van Escher was sterk beïnvloed door zijn leermeester maar gaandeweg ontwikkelde hij een geheel eigen stijl, veelal gebaseerd op wiskundige principes. Tijdens de lezing op 16 november (in Theater de Speeldoos) zal het oeuvre en de transformatie daarin van beide kunstenaars besproken worden. Vervolgens brengen we op zondag 19 november een bezoek aan de tentoonstelling in Paleis Soestdijk.

Datum lezing 16 november 20.00 - 22.00 uur, datum excursie 19 november 13.45 - 15.45 uur. Volksuniversiteit Baarn


Hollandse meesters uit de Hermitage

De Hermitage Amsterdam toont van 7 oktober tot en met 28 mei 2018 de unieke tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, waarin maar liefst 63 werken van 50 Hollandse schilders uit de Gouden Eeuw zijn samengebracht. Hieronder zijn 6 topstukken van Rembrandt! Na hun aankoop door de tsaren zijn de meeste doeken niet meer in Nederland of West-Europa te zien geweest. In deze lezing krijgt u een voorproefje van wat er in het museum wordt getoond en wordt u uitstekend voorbereid op een bezoek aan de tentoonstelling. 

Woensdag 17 januari 2018 20.00 uur Volksuniversiteit Het Gooi

Dinsdag 23 januari 2018 19.30 uur Idea Soest

Donderdag 25 januari 2018 10.00 uur Volksuniversiteit Amersfoort

Donderdag 25 januari 2018 19.30 uur Bibliotheek Hilversum