Kindervreugd en Kattenkwaad

Wie tegenwoordig door de stad loopt of fietst, kan zich erover verbazen dat hij of zij nog maar weinig spelende kinderen op straat ziet. Nog niet zolang geleden waren straten en stoepen het domein van kinderen die allerlei spelletjes deden, zoals hoepelen, tollen, diefje met verlos en knikkeren. Veel spelletjes kennen een eeuwenoude geschiedenis. Een prachtig voorbeeld hiervan is te zien op het schilderij De Kinderspelen uit 1559-1560 van de Vlaamse kunstenaar Pieter Bruegel. Hierop is een stadsplein te zien vol kinderspel met daarbij een gedetailleerd overzicht van kindervermaak. Ook kinderen zelf konden inspiratie voor de schilderkunst zijn. Kinderportretten waren een geliefd genre met name in de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw. De geportretteerde kinderen tonen zich vaak aan de toeschouwer als kleine volwassenen. Een meer natuurlijk portret van het kind ontstond echter pas in de laat negentiende eeuw om in de twintigste eeuw als volwaardig gezinslid geaccepteerd te worden, getuige de schilderijen die Jan Sluijters, Kees van Dongen en Pablo Picasso van hun kinderen maakten.

In de vierdelige reeks kunstcolleges passeren een groot aantal kinderportretten en kunstwerken waarop kinderen verdiept zijn in hun bezigheden de revue. Centraal staat de kunst gemaakt tussen de 16e eeuw en de hedendaagse tijd. Naast de kunstwerken zal ook worden ingegaan op de opvoeding en scholing van kinderen door deze eeuwen heen.


De cursusprijs bedraagt € 60 voor 4 lessen.


data Hilversum St. Joseph: Donderdag 7, 14, 21 en 28 maart van 15.30 - 17.00 uur


data Weesp Bibliotheek: Vrijdag 8, 15, 22, 29 maart van 10.00 - 11.30 uur


data Naarden Bellefleur: Zaterdag 9, 16, 23 en 30 maart van 10.30 - 12.00 uur


data Bussum Palmpit: Maandag 11, 18, 25 maart en 1 april van 14.30 - 16.00 uur


Aanmeldformulier

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.