De Magie van de muze


In de tijd van Homerus kende men negen godinnen die de inspiratie en bescherming vormden voor de algemene kunsten en wetenschappen. Zij werden de muzen genoemd. Tijdens de renaissance voerden veel beeldend kunstenaars deze godinnen graag ten tonele op. Maar niet alleen deze Griekse godinnen inspireerden kunstenaars, ook diverse vrouwen van vlees en bloed werden in de schilder- en beeldhouwkunst met begeestering vereeuwigd. Men kan hierbij denken aan de beide echtgenotes van Rubens,  burgemeestersdochter Saskia van Uylenburgh de vrouw van Rembrandt, maar ook aan een factory girl als Edie Sedgwick, die een belangrijke inspiratie vormde voor Pop Art-kunstenaar Andy Warhol.

In deze cursus van 5 colleges wordt ingegaan op het belang van de vrouwelijke muze voor de beeldend kunstenaar vanaf de 17e eeuw tot en met het heden. De muzen die hierbij worden behandeld zijn: Gala Dalí (vrouw van Salvador Dalí), de balletdanseres Olga Khoklova en de andere vrouwen van Picasso, Madame  Sabatier (die model stond voor diverse kunstenaars uit de 19e eeuw), Mathilde Willink en Lizzie Siddal, het favoriete model van kunstenaarsgroep de Preraphaëlieten.

De kosten bedragen € 75 voor 5 lessen


data Hilversum St. Joseph: Donderdag 27 sept., 4, 11, 18 okt en 01 nov. van 15.30 - 17.00 uur (VOLGEBOEKT)


data Weesp Bibliotheek: Vrijdag 28 sept., 5, 12, 19 okt en 02 nov. van 10.00 - 11.30 uur.


data Naarden Bellefleur: Zaterdag 29 sept., 6, 13 20 okt en 03 nov. van 10.30 - 12.00 uur.


data Bussum Palmpit: Maandag 1, 8, 15, 22 okt en 05 nov.van 14.30 - 16.00 uur. (VOLGEBOEKT)
Aanmeldformulier

Neem contact met ons op

Uw gegevens zullen nooit zonder uw toestemming worden doorgegeven aan derden. Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u dit bij uw inschrijving aangeven. U kunt zich hiervoor op ieder moment weer uitschrijven. Uw telefoonnummer wordt alleen gebruikt door Artemis Omnibus om contact met u te kunnen opnemen wanneer een les, lezing of andere activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven plotseling komt te vervallen. Lees meer in de Privacyverklaring.