Dé tentoonstellingen van het komende seizoen

Afgelopen weekend werd de 40e editie van de Amsterdamse Uitmarkt georganiseerd op en rond het Oosterdok eiland. Naast het aanbod aan theater, muziek, cabaret en dans, presenteerden ook diverse musea hun aanbod voor het nieuwe culturele seizoen. In deze blog geef ik alvast een paar tips van tentoonstellingen waar ik erg naar uitkijk. 

De musea waren dit jaar goed verstopt op de Uitmarkt maar na een flinke wandeling langs de boekenmarkt, de theaters en het hoofdpodium heb ik de museumhoek dan toch gevonden. Het museum dat bekend staat om zijn spectaculaire acties is het Van Goghmuseum. Twee jaar geleden heb ik nog de longen uit mijn lijf geschreeuwd voor een foto en een ijsje in de vorm van Edvard Munch's De Schreeuw in het kader van de Van Gogh/Munch-tentoonstelling. Dit jaar was de actie aanzienlijk minder luidruchtig en kon je een 3D foto laten maken onder een gereconstrueerde bloesemboom. Dit om alvast in de stemming te komen van het Japan-jaar dat het Van Goghmuseum in 2018 vanaf 23 maart viert met de tentoonstelling Van Gogh & Japan. Het lijkt me een boeiende tentoonstelling maar waar ik mij persoonlijk nog meer op verheug, is de tentoonstelling Nederlanders in Parijs die van 13 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien zal zijn. Het zal niemand ontgaan zijn dat ik een grote voorliefde voor de Franse hoofdstad heb. Dat gold ook voor veel Nederlandse kunstenaars uit de laat 19e en 20e eeuw zoals Van Gogh, Van Dongen en Mondriaan. In de tentoonstelling is te zien hoe acht Nederlandse kunstenaars betoverd raakten door Parijs en zien we de stad door hun ogen.

 Nog meer Parijs is vanaf 14 oktober tot en met 4 maart 2018 te zien in Den Haag in het Gemeentemuseum met de tentoonstelling Art Deco Paris. Deze expositie laat de invloed van couturier Paul Poiret zien op het ontstaan van de Art Deco, een kunststroming waarbij de toegepaste kunsten een belangrijke rol spelen. De tentoonstelling toont onder meer mode, fotografie en schilderkunst en zal bijzondere bruiklenen bevatten uit onder andere het Londense Victoria & Albert Museum.   

In het oosten van het land is van 19 november tot en met 27 mei 2018 weer een andere voorliefde op mijn kunstgebied te zien, namelijk The American Dream American Realism 1945-2017. Deze tentoonstelling wordt door twee musea georganiseerd: Het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle in Emden. In Assen zijn de werken te zien uit de periode 1945-1965 en het meer recente Amerikaanse Realisme wordt in Duitsland getoond. 

Vanuit Assen ben je zo met de trein in Groningen en ook daar wordt het komende seizoen een tentoonstelling georganiseerd waar ik naar uitkijk: De Romantiek in het Noorden van Friedrich tot Turner, met indrukwekkende landschapskunst van Duitse, Nederlandse, Britse en Scandinavische kunstenaars. In het najaar zal ik op diverse locaties een cursus aanbieden die aansluit bij deze tentoonstelling.

Dit is slechts een kleine greep uit het veelzijdige programma dat de Nederlandse musea het komende culturele seizoen bieden. Er valt weer veel te zien, te beleven en bovenal te genieten.

hopper20morning20sun_0.jpgartdeco.jpgblechen.jpg